Osteoartroza

Osteoartroza je počasi napredujoča degenerativna bolezen sklepov in velja za najpogostejšo obliko artritisa. Pojavi se kot posledica vnetnega procesa, ki poruši normalno ravnovesje med razgradnjo in izgradnjo sklepnega hrustanca. Najpogosteje prizadeti sklepi so:

  • kolena,
  • kolki,
  • sklepi rok in
  • hrbtenica.

Propadanje sklepnega hrustanca vodi v poškodbe kosti v področju sklepa, kar povzroča njihovo deformacijo in otekanje. Pojavi se tudi togost in posledično omejitev gibanja, vse to pa spremlja bolečina.

Gre za raznoliko in večvzročno bolezen sinovialnih sklepov, ki jo povzročajo mehanski, genetski, presnovni, travmatski ali biološki dejavniki, ki porušijo normalno ravnovesje razgradnje in sinteze sklepnega hrustanca in kosti pod njim. Posledica tega je napredujoča izguba morfologije in funkcije sklepnega hrustanca, skleroza kosti pod hrustancem ter tvorba subhondralnih cist (votline pod hrustancem) in osteofitov (kostni izrastki). Na koncu so prizadete vse ostale sklepne in obsklepne strukture: sinovialne membrane, fibrozne ovojnice ter obsklepne kite in mišice. Najpogosteje se pojavlja pri starostnikih; prizadeti sklepi so predvsem kolena, kolki in sklepi rok.

Najočitnejši simptom pri osteoartritisu je običajno bolečina. Pogosto se pojavlja tudi okorelost prizadetih sklepov, in sicer zjutraj in po mirovanju. Bolniki pogostoma opisujejo ostro ali pekočo bolečino v mišicah ali kitah ob sklepih. Bolečina se pogosto ojača ob vlažnem in mrzlem vremenu. V prizadetih sklepih se lahko pri premikanju oziroma tipanju sliši škrtanje (krepitacija), pojavljajo se lahko mišični krči in kontrakcije kit. V sklepu se lahko nabira tudi odvečna tekočina.

glukozamin logo premium

Zdravljenje osteoartroze

Zdravila za osteoartrozo ni in ga verjetno tudi ne bo, saj gre pri obrabi hrustanca za naraven proces, povezan s staranjem organizma, na katerega nimamo vpliva. Tako so glavni cilji zdravljenja:

  • zmanjšati bolečino,
  • izboljšati gibljivost in
  • upočasniti napredovanje bolezni.

Bolečino se bolnikom lajša z zdravili za lajšanje bolečine, vendar ta procesa ne upočasnijo ampak le lajšajo njegove simptome. Tukaj nastopi glukozamin, ki naj bi imel vlogo pri upočasnitvi napredovanja bolezni in tako bolj dolgoročen učinek.